onsdag 1 december 2010

Självklara idiotier

Läste i DN idag några artiklar. Dessa artiklar handlade om saker jag valt att kalla Självklara Idiotier. Självklara idiotier är med andra ord sådant som helt saknar logiska argument för fortsatt urskuldning. Till exempel:
- Inomhusrökning
- Legalisering av droger
- Förbud av slöjor

Inomhusrökninge är ju det mest talande. En aktivitet som är destruktiv inte bara för en själv, utan alla omkring en också. Att här bestrida ens rätt att röka ska inte längre gå, i mitt tycke. Det är ingen mänsklig rättighet att få röka. Visst, det är väl en mänsklig rättighet att sakta få ta livet av sig, men den sekund du gör det mot andra så borde det istället vara ett brott. Att passiv rökning inte totalförbjudits är enligt mig därför en självklar idioti.

Legalisering av droger likaså. Vissa liberala språkrör predikar hur ofarligt det är med cannabis och andra "lätta" droger. Sanningen att säga tycker jag att dessa personer är ypperligt korkade. För det första faller användandet av luftburna droger in under samma argument som med rökningen; Påverkar du med ditt rökande någon annan som inte vill bli påverkad, då begår du i min mening ett brott. För det första: Med rökning, snusande och främst av allt alkohol som gör hundra tusentals beroende, behöver vi fler av dessa droger? Jag tar mig ett glas ibland, och gärna en snus till (äveno m jag inte snusar, men det är gott till), men det känns mer och mer som att man måste tillåta allt. Vart går gränsen? Jag vill dra den innan ciggen. D.v.s totalförbud av rökning. Detta skulle antagligen stoppa de flesta knark-skalalr som dras med argumentet "Men hallå, tillåter ni tobak borde ni tillåta cannabis", för då tillåter vi inte tobak längre. Att jag sedan även tycker att denna sorts droger är allt annat än livsbejakande och bara handlar om flykt, gör jag inte känner annat än förakt för drogerna och dess talesmän. Jag kan verka konservativ, men tro mig, min politiska gradering har inget att göra med om logiska argument fallerar elelr inte. Jag är starkt vänster och mycket iberal, men även om jag varit starkt höger och mycket konservativ, hade detta fortfarande varit en självklar idioti.

Sist men absolut inte minst, förbudet av slöjan. Att Fp såklart hoppar på Geert Wilders tåget var ju väntat, men att även opinionen verkar smyga åt detta håll överraskar. Jag kan tycka att ja, inom yrkeslivet skall man vara representalbel, och kundens elle klienternas intressen skall föregå ens egna. Att därför bära ett plagg som döljer hela ansiktet är enligt mig inte något bra. Men, att helt förbjuda slöjan strider mot så många egentligen självklara rätter vi har. Religionsfrihet och friheten att leva sitt eget liv ska räcka. Så länge en person befinenr sig i en privat sfär kan de få klä ut sig till clowner om de vill. Såhär i minugradernas tidevarv så klär jag mig själv på ett sätt som gör att mitt ansikte täcks när jag går ut. Svart mössa, svart tjock-tröja med stor stickad polokrage, och svart jacka på det. Det enda som syns i mitt ansikte är mina ögon. Till och med min näsa är täckt. Men när jag stiger på bussen drar jag försiktigt ner kragen av respekt för folk, främst busschauffören. Nu har detta i och för sig inga religiösa skäl, utan endast praktiska; Utan min utstyrsel så fryser jag ihjäl. Men att förbjuda mig från att göra detta är korkat och nästintill fascistiskt. Att göra detta för kvinnor med slöja är också det en självklar idioti. Men det är lika idiotiskt att också tro att man kan vara en bra dagisfröken samtidigt som man gömemr sig för barn och föräldrar bakom en heltäckande slöja.

Not:

Hijab - Täcker bara hår och huvud, inte ansikte
Niquab - Täcker allt utom ögonen
Burqa - Heltäckande, med endast ett nät att se igenom

Tack.

10 kommentarer:

  1. DO:s klartecken för Niquab i skolan är ett sätt att tillrättavisa andra muslimers motstånd mot Niquab!

    DO vet ju bättre...
    http://svtplay.se/v/2181144/uppdrag_granskning/del_6_av_16__svart_polyester

    SvaraRadera
  2. Snick snack. Sluta att komplicera saker. Det är ju helt enkelt en praktisk sak. Jag utbildar mig till lärare själv, och känner till vikten av att visa sitt ansikte, både i kommunikativt syfte och i mötet med andra. Jag tror inte att det är för att "tillrättavisa" muslimers eget motstånd till Niquab.Men ja,månag, eller en del, muslimer må vara emot bärandet av niquab, men det förändrar inte saken för det. De som vill bära exempelvis Niquab ska ju ha rätten att göra det, även om detta bör ske i den privata sfären. Jag har sett detta avsnitt av uppdrag granskning, och jag kan inte se att din "tes" har något med saken att göra. Har du lust att utveckla?

    SvaraRadera
  3. Starkt liberal, jo tjena. Låt folk använda droger om de vill, speciellt när du själv tycker om att ta dig ett glas och en prilla. Att krydda livet med rusmedel/godis/snabbmat/sport gör man alltid med en viss hälsorisk. Låt folk välja sina prioriteringar i livet själva. Du kan inte kalla dig liberal och samtidigt omyndigförklara folk så som du gör.

    Och nej, man "blir inte slav till knarket" bara för att man knarkar. Det hör till undantaget.

    (kan tilläggas att jag inte är legaliseringsförespråkare, men blir så jävla less på trångsynta människor som inte kan tänka utanför sin egen kultur)

    SvaraRadera
  4. Tänk efter nu lilla vän. Liberal innebär inte att man tillåter allt. Det innebär att man låter folk utöva sina friheter som rättigheter. Droganvändande är inte en rättighet, det är inte heller en prilla till vinet. Däremot talar vi här om saker såsom cannabis och cigaretter, sådant som faktiskt påverkar din omgivning. Och ja, viss hälsorisk medföljer rusmedel, men varför ska vi ha fler och fler? Och jag har aldrig påstått att man blir slav till drogen på ett sådant sätt. Det enda jag är starkt emot är följande saker: Att det skulel vara en jävla rättighet att röka på, samt hur korkat det är att vara för luftburna droger vilket faller in i passiv-röknings argumenten.

    Och vart menar du att jag är fast i mitt eget kultur-tänk? Utveckla gärna. Jag vet inte, men mycket av det du skriver verkar vara taget ur luften.

    Just snusningen klarar sig, för övrigt, eftersom den inte påverkar andra passivt, men ja, även denna last är ju inte nyttig, men jag ser den inte som ett lika stort problem som rökning av tobak och cannabis.

    SvaraRadera
  5. Det här handlar inte om någon "rättighet att röka på", det handlar om rättigheten att bestämma över sin egen kropp och att själv välja vilja substanser man vill stoppa i sig. Precis som du föredrar ett glas vin eller en prilla så föredrar vissa att inta en cannabis-brownie till efterrätt. Istället för att göra hederliga människor till brottslingar, tvinga dom till kontakt med organiserad brottslighet, och dessutom lägga resurser på att jaga dom kan dessa resurserna istället läggas på att förebygga det verkliga problemet, det tunga missbruket.

    Jag håller med dig om att passiv rökning inte är okej ur en liberal synpunkt, då det påverkar andra negativt. Men om det bara är passiv-rökning argumentet du hänger upp dig på, vad tycker du om intagande av cannabis genom andra sätt än rökning? Man kan både få i sig cannabis genom maten(cannabis-olja) och även mer och mer förekommande med en s.k. vaporizer, som förångar dom aktiva substanserna i en påse, utan att man får i sig eller sprider någon skadlig rök. Om snusning är okej tack vare just denna egenskap borde enligt ditt resonemang också cannabis vara okej om det intas så att det inte påverkar andra passivt?

    SvaraRadera
  6. Självklart är den passiva rökningen det främsta argumentet gällandes hur ANDRA påverkas, men jag ställer mig ock frågande i allmänhet till om vi behöver fler "laster" i samhället än vi redan har. Jag kan se hur ett intag av cannabis som inte utsätter omgivningen för effekterna är att föredra, men att argumentera att man genom att legalisera ett brott blir av med det känns inte helt rätt det heller. Fredrik Federley ville exempelvis legalisera prostitution, på vilket sätt man klan reglera arbetsförhållandena för prostituerade, men problemet här blir att man ännu mer skapar en branch som HELT bygger på profiterande av andra människor. Visst, en del kanske "vill" arbeta med sådana jobb, men detsamma kan sägas om de som arbetade för DOle och fick sjukdomar av deras besprutningsmedel. De ville jobba där, för de hade inte så mycket att välja på. Att öppna upp för en form av människorhandel är aldrig okej. På samma sätt ser jag på konsekvenserna av att släppa lös fler "droger". Ja, jag tar en snus ibland, och ett glas kanske en gång i halvåret, men hade inte haft problem med om samtliga förbjöds. Du säger vidare att när vi förlorar pengar på att jaga och bli av med illegal cannabishandel kan vi spara in pengar genom att legalisera. VI kan spara in mer pengar på att bli av med alkoholen i samhället, med tanke på hur mycket alkoholism kostar samhället! Detsamma kan sägas om tobaksrökning. Om cannabis, som ses som en gateway drog, kan komma att kosta lika mycket i långa loppet så ser jag hellre att vi lägger ner pengar på att förebygga användandet än att riskera missbruket. Samtidigt kan jag inte döma ut en person som åsamkar skada på sin egen kropp utan att påverka andra, vilket gör att jag tycker diskussionen är rätt svår. Hur kan jag försvara vår rätt att leva våra liv som vi vill samtidigt som jag anser att vissa regleringar bör finnas? SOm jag ser det har vi alla ansvar jämte det samhälle vi lever i, blir vi en belastning på grund av det vi väljer att göra med oss så bör reglering gälla. Istället för att då uppmuntra illegal handel och, som du menar kostar oss mycket pengar, låta polisen jaga dessa källor, varför inte rätta sig efter de regler som finns och sluta ge handeln en efterfrågan. Börja i rätt ände, och få fram en lagändring först. Argumenten du framför känns mest som utpressning än som en ärlig demokratisk viljeinsats.

    SvaraRadera
  7. Självklart är den passiva rökningen det främsta argumentet gällandes hur ANDRA påverkas, men jag ställer mig ock frågande i allmänhet till om vi behöver fler "laster" i samhället än vi redan har. Jag kan se hur ett intag av cannabis som inte utsätter omgivningen för effekterna är att föredra, men att argumentera att man genom att legalisera ett brott blir av med det känns inte helt rätt det heller. Fredrik Federley ville exempelvis legalisera prostitution, på vilket sätt man klan reglera arbetsförhållandena för prostituerade, men problemet här blir att man ännu mer skapar en branch som HELT bygger på profiterande av andra människor. Visst, en del kanske "vill" arbeta med sådana jobb, men detsamma kan sägas om de som arbetade för DOle och fick sjukdomar av deras besprutningsmedel. De ville jobba där, för de hade inte så mycket att välja på. Att öppna upp för en form av människorhandel är aldrig okej. På samma sätt ser jag på konsekvenserna av att släppa lös fler "droger". Ja, jag tar en snus ibland, och ett glas kanske en gång i halvåret, men hade inte haft problem med om samtliga förbjöds. Du säger vidare att när vi förlorar pengar på att jaga och bli av med illegal cannabishandel kan vi spara in pengar genom att legalisera. VI kan spara in mer pengar på att bli av med alkoholen i samhället, med tanke på hur mycket alkoholism kostar samhället! Detsamma kan sägas om tobaksrökning. Om cannabis, som ses som en gateway drog, kan komma att kosta lika mycket i långa loppet så ser jag hellre att vi lägger ner pengar på att förebygga användandet än att riskera missbruket. Samtidigt kan jag inte döma ut en person som åsamkar skada på sin egen kropp utan att påverka andra, vilket gör att jag tycker diskussionen är rätt svår. Hur kan jag försvara vår rätt att leva våra liv som vi vill samtidigt som jag anser att vissa regleringar bör finnas? SOm jag ser det har vi alla ansvar jämte det samhälle vi lever i, blir vi en belastning på grund av det vi väljer att göra med oss så bör reglering gälla. Istället för att då uppmuntra illegal handel och, som du menar kostar oss mycket pengar, låta polisen jaga dessa källor, varför inte rätta sig efter de regler som finns och sluta ge handeln en efterfrågan. Börja i rätt ände, och få fram en lagändring först. Argumenten du framför känns mest som utpressning än som en ärlig demokratisk viljeinsats.

    SvaraRadera
  8. Självklart är den passiva rökningen det främsta argumentet gällandes hur ANDRA påverkas, men jag ställer mig ock frågande i allmänhet till om vi behöver fler "laster" i samhället än vi redan har. Jag kan se hur ett intag av cannabis som inte utsätter omgivningen för effekterna är att föredra, men att argumentera att man genom att legalisera ett brott blir av med det känns inte helt rätt det heller. Fredrik Federley ville exempelvis legalisera prostitution, på vilket sätt man klan reglera arbetsförhållandena för prostituerade, men problemet här blir att man ännu mer skapar en branch som HELT bygger på profiterande av andra människor. Visst, en del kanske "vill" arbeta med sådana jobb, men detsamma kan sägas om de som arbetade för Dole och fick sjukdomar av deras besprutningsmedel. De ville jobba där, för de hade inte så mycket att välja på. Att öppna upp för en form av människohandel är aldrig okej. På samma sätt ser jag på konsekvenserna av att släppa lös fler "droger". Ja, jag tar en snus ibland, och ett glas kanske en gång i halvåret, men hade inte haft problem med om samtliga förbjöds. Du säger vidare att när vi förlorar pengar på att jaga och bli av med illegal cannabishandel kan vi spara in pengar genom att legalisera.

    SvaraRadera
  9. VI kan spara in mer pengar på att bli av med alkoholen i samhället, med tanke på hur mycket alkoholism kostar samhället! Detsamma kan sägas om tobaksrökning. Om cannabis, som ses som en gateway drog, kan komma att kosta lika mycket i långa loppet så ser jag hellre att vi lägger ner pengar på att förebygga användandet än att riskera missbruket. Samtidigt kan jag inte döma ut en person som åsamkar skada på sin egen kropp utan att påverka andra, vilket gör att jag tycker diskussionen är rätt svår. Hur kan jag försvara vår rätt att leva våra liv som vi vill samtidigt som jag anser att vissa regleringar bör finnas? SOm jag ser det har vi alla ansvar jämte det samhälle vi lever i, blir vi en belastning på grund av det vi väljer att göra med oss så bör reglering gälla. Istället för att då uppmuntra illegal handel och, som du menar kostar oss mycket pengar, låta polisen jaga dessa källor, varför inte rätta sig efter de regler som finns och sluta ge handeln en efterfrågan. Börja i rätt ände, och få fram en lagändring först. Argumenten du framför känns mest som utpressning än som en ärlig demokratisk viljeinsats.

    SvaraRadera
  10. (fick lov att skriva två poster... för lång kommentar)

    SvaraRadera